Yleinen

Kun sähkön hinta on alhaalla tai jopa negatiivinen – silloin kannattaa ladata energiaa sähkövarastoon ja käyttää sitä korkean hinnan aikaan

1.9.2021, joni.nyman

Lisääntynyt uusiutuvan energian ja erityisesti nopeasti kasvussa oleva tuulivoiman tuotanto on aiheuttanut sähkön hinnan painumisen negatiiviseksi. Saksassa ja Tanskassa tämä ilmiö on jo melko yleinen ja nyt sen uskotaan yleistyvän myös Suomessa.

Sähkönkulutus on Suomessa vuorokauden sisällä alhaisimmillaan aamuyön tunteina ja samaan aikaan tuulet ovat usein voimakkaampia mikä voi lisätä sähköntuotantoa jopa yli sen hetkisen kulutuksen. Sähkön hinta riippuu siis aiempaa enemmän hetkellisestä säätilasta ja hinta voi painua hetkellisesti hyvin alhaiseksi tai negatiiviseksi. Toisaalta myös erittäin korkeat hinnat ovat mahdollisia ja hintapiikkejä on esiintynyt. Sähkön pörssihinta on esimerkiksi tammikuussa 2018 jo rikkonut 20 sentin rajan.

Tämä ilmiö lisää tarvetta varastoida sähköä esimerkiksi vesivoiman avulla. Kotitalouksien osalta edullista energiaa voidaan varastoida suoraan älykkään sähkövaraston akkuihin ja ottaa käyttöön omaan kulutukseen silloin kun hinta on korkea.

TEM:n älyverkkotyöryhmä kirjoitti selvityksessään älykkäästä sähkövarastosta seuraavasti:

”Sähkövarastojen kannattavuus syntyy siitä, että niitä käytetään mahdollisimman moni­puolisesti. Sähkövaraston ominaisuuksista riippuen niitä voi hyödyntää esimerkiksi hinnan vaihtelun hyödyntämiseen energiamarkkinoilla, taajuudensäätöön, oman kulutuksen tai tuotannon optimointiin, parempaan toimitusvarmuuteen paikallisesti, sähköverkon pul­lonkaulojen hallintaan tai jännitteen tukemiseen. Sähkövarastoilla on markkinavaikutuk­sia, sillä niihin varastoidaan sähköä, jota voi käyttää tai myydä myöhemmin.”

Onko käytössäsi kaksiaikainen sähkötariffi tai pörssisähkön tuntihintaan perustuva sähkösopimus?

Varastoi edullista energiaa sähkövarastoon!
sonnenBatterie-sähkövarastoon voidaan tallentaa aurinkoenergiaa sähköverkkoon syöttämisen asemasta ja käyttää varastoitua energiaa silloin kun aurinko ei paista.

 

 

Voit seurata selaimella tai älypuhelimen sovelluksella mm. aurinkoenergian tuotantoa, sähkönkulutusta, akun latausta, akun purkamista ja latausastetta.

Yllä olevassa kuvassa on esimerkki sonnenBatterien toiminnasta. Akun lataus on käytetty loppuun aamuun mennessä (SOC, yhtenäinen viiva) ja koska kohteen kulutus aamupäivällä on pienempi kuin aurinkoenergiatuotanto, aloitetaan akun lataus. Akku on täynnä taas iltapäivällä ja valmis luovuttamaan energiaa illan ja yön kulutusta varten.

Sonnenin sisäänrakennetulla älykkäällä energiamanagerilla voidaan asettaa akut lataamaan sähköverkosta yöllä silloin kun sähkön hinta on edullisempaa ja ottaa varastoitu energia käyttöön päivällä kalliimman sähkön hinnan aikaan. Erityisen suositeltavaa talvella silloin kun aurinkoenergiaa on rajoitetusti saatavilla.

Valikoimamme kattaa myös suurempitehoiset ja -kokoiset Tesvolt-sähkövarastot energiayhtiöille, tuulivoimayhtiöille, yrityksille ja kotitalouksille.

Tutustu SolaX-sähkövarastoihin

Tutustu Tesvolt-sähkövarastoihin

Pyydä lisätietoja ja tarjous sähkövarastoista

Takaisin ylös