Ainutlaatuisella paikalla Helsingin edustalla sijaitseva Katajanokanluoto sai viime kesänä uuden omistajan. Luoto sijaitsee Helsingin Kruunuvuorenselällä ja Katajanokan rantaan on matkaa vain muutama sata metriä ja Kauppatori on noin kilometrin päässä.

Saaren uudella omistajalla on monia suunnitelmia saaren kehittämiseksi. Tarkoituksena on tehdä saaren käytettävyyttä parantavia investointeja. Saaren käytöstä ja tulevista kehityshankkeista omistaja keskustelee aktiivisesti Helsingin kaupungin kanssa. Ajatuksena on kehittää Helsingin merellistä strategiaa ja kunnostaa mm. laituri, jotta saarelle voitaisiin rantautua vaikkapa vesibussilla. Tällä hetkellä ainoana rakennuksena luodolla on vanha luotsivahdin talo, joka on rakennettu vuonna 1876.

Sähköt toteutettiin off-grid aurinkovoimalalla

Solar Factory Oy suunnitteli ja toteutti alkusyksystä 2019 luotsivahdin tuvan sähköistyksen yhtenä saaren ensimmäisistä uudistushankkeista. Sähköverkon saaminen saarelle osoittautui erittäin kalliiksi ja ainoaksi järkeväksi ratkaisuksi valikoitui off-grid aurinkosähköjärjestelmä akustolla.

Aurinkopaneelien teho on 1,08 kWp, joka riittää hyvin luotsituvan energian tarpeeseen päivällä. Ylijäämä aurinkoenergia varastoidaan ilta- ja yökäyttöä varten akustoon, jonka koko on 4 x 250 Ah.

Nyt toteutettu off-grid aurinkosähköjärjestelmä antaa energiaa mm. LED-valaistukselle, TV:lle, radiolle, matkapuhelimelle, tietokoneelle, jääkaapille ja muille tavanomaisille kodinlaitteille kuten mikroaaltouunille ja kahvinkeittimelle. Suurempaa tehoa vaativille laitteille ja talvikäyttöä ajatellen järjestelmään on liitetty myös aggregaatti.

Invertterinä on Victron EasySolar 3000W, joka muuntaa akku- ja aurinkoenergian vaihtovirraksi.

Tutustu off-grid mökkijärjestelmiin
Ota yhteyttä ja pyydä tarjous