Useat tuhannet sähkönkäyttäjät eri puolilla Suomea ovat olleet pulassa sähkönsaannin katkettua painavan ja märän lumen aiheuttamien sähkökatkojen takia. Sähköverkkoyhtiöt tekevät parhaansa raivatessaan linjoille kaatuneita puita, mutta katkot voivat venyä pitkiksikin.

Apua sähkönsaannin varmistamiseksi tuovat aggregaatit ja sähkövarastot, joiden avulla kuluttajat ja erityisesti maatilat voivat turvata sähkönsaannin kriittisissä kohteissa ainakin joksikin aikaa. Normaaliolosuhteissa sähkövarastoja voidaan lisäksi hyödyntää Fingridin reservimarkkinoilla ja saada niistä lisätuottoa.

Mikäli sähkönkäyttäjä haluaa turvata sähkönsaannin sähkövaraston avulla, tulee sähkövarastoksi valita sellainen laitteisto, joka katkon ilmaannuttua automaattisesti irtautuu vikaantuneesta sähkönsiirtoyhtiön verkosta ja muutaman sekunnin katkon jälkeen alkaa syöttämään varavoimaa kriittisiin sähköä tarvitseviin laitteisiin. Sähkövaraston yhteyteen on järkevää hankkia myös aurinkopaneelit, joista saatavalla sähköllä voidaan katkon aikana ladata sähkövarastoa, mikäli ylijäämäenergiaa on tarjolla.

Tällaisia varavoimana toimivia sähkövarastojärjestelmiä toimittaa mm. espoolainen Solar Factory Oy (www.solarfactory.fi), joka vastaa koko järjestelmän suunnittelusta ja toimittamisesta. Sähkövarastot ovat saksalaisen Tesvolt GmbH:n suunnittelemia ja valmistamia ja niiden kapasiteetti alkaa 10 kWh:sta ja ne ovat laajennettavissa konttikokoluokkaan eli useisiin megawattitunteihin asti.

Tesvolt GmbH on saksalainen sähkövarastoja valmistava yhtiö, jonka tuotevalikoima koostuu on-grid-, off-grid- ja varavoimajärjestelmistä. http://www.tesvolt.com/en/

Solar Factory Oy on virallinen sonnenBatterie- ja Tesvolt-järjestelmien edustaja Suomessa ja se tarjoaa uusiutuvaan energiaan liittyviä tuotteita ja palveluita kuten aurinkosähköratkaisuja, sähkön varastointijärjestelmiä sekä niiden hallintaohjelmistoa.
https://solarfactory.fi/sahkovarastot/.

Lisätietoja:
Solar Factory Oy
Niittymäentie 11
02200 Espoo
Tapio Venäläinen
tapio.venalainen@solarfactory.fi
p. 0500 605241
www.solarfactory.fi