Energiatodistus on ollut Suomessa käytössä vuodesta 2008 lähtien kaikessa uudisrakentamisessa sekä vuodesta 2009 myynti- ja vuokraustilanteissa suurissa rakennuksissa sekä uusissa pientaloissa. 1.7.2016 lähtien energiatodistus tuli käyttöön myös uimahalleille, jäähalleille, varastorakennuksille, liikenteen rakennuksille sekä erillisille yli 50 neliömetrin moottoriajoneuvosuojille.

Jatkossa energiatodistus tarvitaan myös vanhan pientalon myynnin tai vuokrauksen yhteydessä, kuten muissakin rakennuksissa. Ennen vuotta 1980 rakennetuille pientaloille energiatodistus tarvitaan myynnin ja vuokrauksen yhteydessä 1.7.2017 alkaen.

On myös hyvä huomata, että vuoden 2021 alussa valmistuvien talojen tulee olla energiapassiivisia.

Energialuokat lyhyesti:

  • A: talolla on omaa energiantuotantoa
  • B: hyvin matala energiantarve tai passiivitalo
  • C: uudisrakentaminen tyypillisesti
  • D: 1990-luvun kaukolämpö-, pelletti- tai maalämpötalo
  • E: 1980-luvun kaukolämpötalo
  • F: 1970-luvun öljylämmitteinen talo.

energiatehokkuus

Rakennuksen ostoenergian kulutusta laskettaessa otetaan huomioon uusiutuva omavaraisenergia (esim. aurinkopaneeleilla ja -keräimillä tuotettu energia ja lämpöpumpun lämmönlähteestä ottama lämpö), joka on hyödynnetty rakennuksen teknisissä järjestelmissä. Uusiutuvan omavaraisenergian hyödyntäminen pienentää siten rakennuksen ostoenergian tarvetta. Mikäli rakennuksilla A ja B on yhteistä aurinkosähkö ja -lämmöntuotantoa rakennuksen A katolla, niin saatu omavaraistuotanto voidaan jakaa rakennusten kesken esimerkiksi kulutuksen suhteessa.

Meiltä löytyy ratkaisu kaiken tyyppisille kiinteistöille, jotta voit saavuttaa ja säilyttää parhaan mahdollisen energialuokan järkevällä takaisinmaksuajalla sekä pienentää hiilijalanjälkeäsi.

Suositus 20 000 kWh/v sähköä kuluttavalle omakotitalolle: 20 aurinkopaneelia ja sonnenHybrid (älykäsakku ja invertteri samassa). Aurinkopaneelien tuotetakuu 12 vuotta/tehontuottotakuu 30 vuotta (80,6 %) ja sonnenHybrid (älykäsakku ja invertteri samassa) 10 vuotta tai 10 000 lataussykliä (100 % DoD). Euroopan parhaaksi valittu akkujärjestelmä.