Aurinko säteilee Etelä-Suomessa ja Suomen rannikolla keskimäärin etelään suunnattuun 40–45 asteen kulmassa olevaan pintaan noin 1000–1100 W/m2. Mikäli katon suunta on länteen tai itään heikkenee säteilyn määrä noin 75–78 %:iin verrattuna etelään suunnatusta katosta. Kaakko ja lounas tuottavat lähes saman verran kuin etelään suunnattu paneelijärjestelmä (92–95 %:a). Katonkulman laskiessa 10 asteeseen putoaa säteilyn määrä noin 90 %:iin 40–45 asteen optimitilanteesta.

Mikäli omakotitalon sähkölasku on noin 16 c/kWh, voi 20 aurinkopaneelin (8,1 kWp) järjestelmä säästää sähkölaskussa parhaimmillaan jopa noin 1 300 euroa vuosittain.

Aurinkopaneelien kannattavuus

Solar Factory Oy:n järjestelmän myyntihinnalla (12 700 €) takaisinmaksuaika liikkuu noin 10 vuoden tienoilla, oletuksena 2 %:n korkokanta.

Takaisinmaksuaika lyhenee entisestään mikäli kuluttajien sähkön- ja sen siirtohinta nousevat jatkossakin nykyisen ympäristöpolitiikan sekä sähkön jakeluvarmuuteen tähtäävien päätösten ja toimien seurauksena.

Esimerkkilaskelman tuotanto ja kulutustiedot

Sijoituksena aurinkopaneelit ovat hallitturiskinen, koska ne vikaantuvat harvoin ja valmistajan paneeleille antamat tuotantotakuut ulottuvat jopa 25 vuoteen. Kuukausittaisen säästön lisäksi aurinkopaneelit tuovat mukanaan sijoittajalle usein myös välitöntä kiinteistön arvonnousua.

Tällä sivulla esitetyt laskelmat ovat arvioita, jotka pohjautuvat kevään 2017 sähkön kuluttajahintoihin sekä oletuksiin sähkön kuluttajahintojen tulevasta kehityksestä. Laskelmat ja arviot eivät ole tae aurinkopaneelijärjestelmän todellisesta sähköntuotosta ja/tai kannattavuudesta tulevaisuudessa. Solar Factory Oy:tä tai sen työntekijöitä ei voi pitää vastuussa esitettyjen arvioiden paikkaansa pitävyydestä.